Belvárosi Képzőműhely és Galéria

A rajziskola

A rajzolás készség!

És mint minden készség, legyen az zene, sport, nyelv, csak hosszas és kemény munkával fejleszthető. Persze nagyon vonzó lehet az ígéret, hogy 4 nap alatt (agyféltekével, vagy anélkül) meg lehet tanulni rajzolni, de több száz év tapasztalatát nem nagyon lehet megváltoztatni. A szabad rajziskola lényege, hogy bárki, a nyitva tartás bármely időpontjában betoppanhat hozzánk, és bármikor beiratkozhat Műhelyünkbe. A szabad rajziskolában nincsenek csoportok, nincsenek kurzusok, az oktatás nem tanfolyam-jelleggel működik. Alapfilozófiánk, hogy a rajzoktatásban "40 órás kurzusban" nem lehet megtanulni azt, amiben egy életen keresztül fejlődünk. A művészet márpedig ilyen. Éppen ezért tanulóinkat saját pedagógiai módszertanunkra építve képezzük, és már az első alkalommal felmérjük tanulóink jelenlegi tudásszintjét, majd megbeszéljük vele a rajzolással, festéssel kapcsolatos céljait. Mindenkinek más és más céljai vannak a tudás elsajátításával, ezért az egyéni fejlődés érdekében egyedileg dolgozzuk ki a gyakorlás menetét. Iskolánkban az alábbi ismerek elsajátítása mellett haladunk:

 • alapfogalmak megismerése
 • kellékekkel való megismerkedés (mire és mivel?)
 • formák ismeretének elsajátítása
 • kockológia
 • drapéria (önállóan és kompozícióban az egyéni tudásszintnek megfelelően)
 • színelméleti gyakorlatok, festés
 • sokszorosító grafikai eljárások: Monotípia, linometszet, rézkarc, rézmetszet, hidegtű, stb. (tanfolyam jelleggel)
 • tanulmányok (koponya, arc, arc alkotórészei, test alkotórészei, test) – élő modell segítségével is
 • krokizás
 • anatómia
 • aktmodell rajzolás
 • transzformációs feladatok
 • szabad alkotás
 • Kedves felvételiző! Tudod-e?

  Ha a zeneművészeti egyetemre felvételizel, akkor nem ott fognak megtanítani hegedülni!

  Ha angol szakra felvételizel bármely egyetemre, akkor nem ott fognak megtanítani angolul!

  Ha a testnevelési egyetemre felvételizel, akkor nem ott fogják megtanítani Neked a bukfencet!

  A képzőművészet bármely ága is készség. Nem tanulható meg egyik pillanatról a másikra, és rengeteg fáradságos, ám mégis szép munkát, időt és energiát igényel. Ezért javasoljuk mindenkinek, hogy

  ne hagyd az utolsó pillanatra!

  Gyere el a Belvárosi Képzőműhelybe és időben kezd meg a felkészülést a felvételidre, ahol sorstársaiddal együtt jó fej és tapasztalt tanárok támogatása mellett tudod elsajátítani a szükséges tudást a sikeres felvételihez. A felvételire való felkészítésünk a szabad rajziskolánk alapfilozófiájára épül, azaz a tanulónk tudásszintjét megismerve nem csoportokban, nem kurzusokban és nem tanfolyam-jelleggel, hanem egyedileg készítjük fel őket. A felkészítést úgy végezzük, hogy idomuljon a megcélzott, művészeti középiskola vagy felsőoktatási intézmény felvételre meghatározott követelményeihez, az órák analóg módon épülnek be a rajziskola mindennapjaiba.

  Tanulni jó!

  A rajziskola keretein belül zajló gyakorlati felkészítés mellé októbertől indul a 6 hónapon (25 héten) keresztül tartó elméleti képzés. Ezt művészettörténeti oktatás, esetenként tárlatlátogatással egybekötve, valamint rajzi, festészeti, színtani, technikai ismeretek elsajátítása teszik teljessé. Az elméleti kurzust min. 3 fővel indítjuk, pénteki napokon 4X45 perces időtartamban. Részletfizetés lehetséges, lásd. az árak menűpont alatt.

  Még hatékonyabban!

  Sokak számára a leghatékonyabb módszer az egyéni vagy kis csoportban történő oktatás. Azoknak ajánljuk, akiknek az időbeosztása megengedi, hogy napközben szakítson időt az alkotásra. Az órákon koncentrált figyelem jut a tanulókra, csak egyénileg foglalkozik velük a szaktanár. Az órákat mindíg előzetes időpont egyeztetés előzi meg, minimum 2 órás egy alkalom, de a feladattól függően (akt, portré, olajfestés), inkább a 3 óra a javasolt.

  Alkoss szabadon

  Célunk egy olyan hely és tér létrehozása, ahol a festeni, rajzolni, metszeni, alkotni vágyók szabadon dolgozhatnak, közösségben alkothatnak. Minden pénteken várunk 10-20 óra között. Nagyon fontos, hogy ilyenkor nincs oktatás, nincs korrigálás, mindenki saját örömére dolgozik.

  Jelentkezés:

  Minden héten szerdáig kérnénk, hogy írásban jelezzétek felénk a részvételi szándékot, illetve, hogy szeretnétek e modellt arra a napra az info@kepzomuhely.hu címre. Erre azért van szükség, mert ha túl sokan lennénk, akkor tudjunk visszajelezni a létszámot illetően.
  A modellek, 16-20 óráig állnak rendelkezésre előzetes kérés esetén.

  Árak:

  Akik nem tagjai a Belvárosi Képzőműhelynek: 2500.-/nap
  16 órás érvényes bérlettel rendelkezőknek 500.-/nap
  32, vagy 48 órás érvényes bérlettel rendelkezők ingyen jöhetnek péntekenként.
  A modellek díja ezen felül van, tehát azt közösen fizetik akik rajzolják!
  Minden hónap utolsó péntekén pedig filmklubbal, beszélgetéssel zárjuk a napot.