Belvárosi Képzőműhely és Galéria

A rajziskola

A rajzolás készség!

És mint minden készség, legyen az zene, sport, nyelv, csak hosszas és kemény munkával fejleszthető. Persze nagyon vonzó lehet az ígéret, hogy 4 nap alatt(agyféltekével, vagy anélkül) meg lehet tanulni rajzolni, de több száz év tapasztalatát nem nagyon lehet megváltoztatni. A Szabad rajziskola lényege, hogy bárki, a nyitva tartás bármely időpontjában betoppanhat hozzánk, és bármikor beiratkozhat Műhelyünkbe. A szabad rajziskolában nincsenek csoportok, nincsenek kurzusok, az oktatás nem tanfolyam-jelleggel működik. Alapfilozófiánk, hogy a rajzoktatásban "40 órás kurzusban" nem lehet megtanulni azt, amiben egy életen keresztül fejlődünk. A művészet márpedig ilyen. Éppen ezért tanulóinkat saját pedagógiai módszertanunkra építve képezzük, és már az első alkalommal felmérjük tanulóink jelenlegi tudásszintjét, majd megbeszéljük vele a rajzolással, festéssel kapcsolatos céljait. Mindenkinek más és más céljai vannak a tudás elsajátításával, ezért az egyéni fejlődés érdekében egyedileg dolgozzuk ki a gyakorlás menetét. Iskolánkban az alábbi ismerek elsajátítása mellett haladunk:

 • alapfogalmak megismerése
 • kellékekkel való megismerkedés (mire és mivel?)
 • formák ismeretének elsajátítása
 • Kockológia
 • drapéria (önállóan és kompozícióban az egyéni tudásszintnek megfelelően)
 • Színelméleti gyakorlatok, festés
 • Sokszorosító grafikai eljárások. Monotípia, linometszet, rézkarc, rézmetszet, hidegtű, stb. (tanfolyam jelleggel)
 • tanulmányok (koponya, arc, arc alkotórészei, test alkotórészei, test) – élő modell segítségével is
 • Krokizás
 • Anatómia
 • Aktmodell rajzolás
 • Transzformációs feladatok
 • Szabad alkotás
 • Kedves felvételiző! Tudod e?

  Ha a zeneművészeti egyetemre felvételizel, akkor nem ott fognak megtanítani hegedülni!

  Ha angol szakra felvételizel bármely egyetemre, akkor nem ott fognak megtanítani angolul!

  Ha a testnevelési egyetemre felvételizel, akkor nem ott fogják megtanítani Neked a bukfencet!

  A képzőművészet bármely ága is készség. Nem tanulható meg egyik pillanatról a másikra, és rengeteg fáradságos, ám mégis szép munkát, időt és energiát igényel. Ezért javasoljuk mindenkinek, hogy

  ne hagyd az utolsó pillanatra!

  Gyere el a Belvárosi Képzőműhelybe és időben kezd meg a felkészülést a felvételidre, ahol sorstársaiddal együtt jó fej, és tapasztalt tanárok támogatása mellett tudod elsajátítani a szükséges tudást a sikeres felvételihez.. A sikeres felvételire való felkészítésünk a szabad rajziskolánk alapfilozófiájára épül, azaz a felvételire készülő tanulónk tudásszintjét megismerve nem csoportokban, nem kurzusokban és nem tanfolyam-jelleggel, hanem egyedileg készítjük fel a sikeres felvételire. A felkészítést úgy végezzük, hogy hozzáidomuljon a megcélzott, művészeti középiskola vagy felsőoktatási intézmény felvételre meghatározott követelményeihez. A felkészítés során a szabad rajziskolánkkal analóg módon, illeszkedve a felvételi követelményekhez történik a rajzoktatás.

  Tanulni jó!

  A rajziskola keretein belül zajló gyakorlati felkészítés mellé, októbertől indul a 6 hónapon(25 héten) keresztül tartó elméleti képzés. Ezt művészettörténeti oktatás esetenként tárlatlátogatással egybekötve, valamint rajzi, festészeti, színtani, technikai ismeretek elsajátítása teszik teljessé. Az elméleti kurzust min. 3 fővel indítjuk, pénteki napokon 4X45 perces időtartamban. Részletfizetés lehetséges, lásd. az árak menűpont alatt.

  Még hatékonyabban!

  Sokak számára a leghatékonyabb módszer az egyéni vagy kiscsoportban történő oktatás. Azoknak ajánljuk, akiknek az időbeosztása megengedi, hogy napközben szakítson időt az alkotásra. Az órákon koncentrált figyelem jut a tanulókra, csak egyénileg foglalkozik velük a szaktanár. Az órákat mindíg előzetes időpont egyeztetés előzi meg, minimum 2 órás egy alkalom, de a feladattól függően (akt, portré, olajfestés), inkább a 3 óra a javasolt.